Diéta pri cholesterole
MOHLO BY VÁS ZAUJAŤ > Diéty
Hlavným cieľom je výrazné zníženie príjmu cholesterolu v potrave pod 300mg/deň (v ťažších prípadoch na 200mg/den). Zdrojom cholesterolu sú iba potraviny živočíšneho pôvodu. Nízkocholesterolová diéta je účinná iba spolu s ďalšími opatreniami – redukciou hmotnosti, cvičením, zákazom fajčenia, obmedzením stresu. Dôležité je zníženie celkového podielu tuku na maximálne 30% celkovej dennej energetickej dávky, cukry by mali tvoriť 55-58% dennej dávky a prijímané by mali byť vo forme polysacharidov (výrobky z tmavej múky, cereálie, zemiaky, strukoviny), bielkoviny by mali predstavovať 15-18% energetického príjmu.
Mäso, údeniny, ryby | |
Vhodné | Nevhodné |
|
|
Tuky | |
Vhodné | Nevhodné |
|
|
Mliečne výrobky | |
Vhodné | Nevhodné |
|
|
Vajcia | |
Vhodné | Nevhodné |
|
|
Polievky | |
Vhodné | Nevhodné |
|
|
Ovocie a zelenina | |
Vhodné | Nevhodné |
ideálne 5 až 7× denne porcia ovocia, zeleniny
|
|
Orechy | |
Vhodné | Nevhodné |
|
|
Dezerty, zákusky, pečivo | |
Vhodné | Nevhodné |
|
|
Nápoje | |
Vhodné | Nevhodné |
|
|