Diéta pri hnačke
MOHLO BY VÁS ZAUJAŤ > Diéty
Diéta pri hnačke a riedkej stolici – pokyny
1. a 2. deň: tekutiny + diétny suchár
- Tekutiny: minerálky: Budiš, Fatra, Salvator – nesýtené, ak sú s bublinkami, nechať otvorené vyprchať
- Ryžový odvar: na 1 liter 50g ryže (cca 5 polievkových lyžíc v surovom stave) varíme v 2 litroch osolenej vody cca 1,5 hod., precedíme a doplníme do 1 litra prevarenou vodou.
- Mrkvový odvar: na 2 litre osolenej vody pridáme 500 g očistenej mrkvy, varíme do mäkka cca 1,5 hod., rozmixujeme, precedíme a doplníme prevarenou vodou do 1 litra.
- Prípravky z lekárne: napr. Fluidex- 150 – 300 ml roztoku (1 šumivá tableta na 150 ml pitnej vody, resp. 2 šumivé tablety na 300 ml pitnej vody), popíjať pomaly počas dňa, nedopitý roztok sa môže uchovávať v chladničke
Tekutiny piť vlažné, nie horúce, nie studené (3-4 litre za 24 hodín), pomaly po hltoch s prestávkami.
3. deň: strava mixovaná alebo mletá
- Zemiaková kaša: zemiaky uvarené v slanej vode- urobiť redšie pyré
- Ryžová kaša: ryžu rozvariť v slanej vode na redšiu kašu, do zemiakovej kaše možno pridať uvarenú roztlačenú mrkvu
- Mrkva: uvarená mrkva do mäkka sa môže jesť aj osobitne
- Zeleninová polievka: uvariť ryžu, nastrúhanú mrkvu a zemiak do mäkka, a nakoniec sa môže zmixovať na krémovú zmes
4. a 5. deň: pridávame mäso a banán
- Mäso: kuracie biele, bez kože uvariť alebo podusiť v slanej vode do mäkka, nakrájať alebo pomlieť a konzumovať s ryžovou alebo zemiakovou kašou
- Banán: roztlačený vidličkou, nie celý naraz
6. a 7. deň: pridávame ošúpané a nastrúhané jablko
Zakázané tekutiny: bylinkový, ovocný, žalúdočný čaj, kolové nápoje, kofola, čierna káva, sirupy, džúsy, mlieko, mliečne nápoje
Zákázané potraviny: tuky, mliečne výrobky, korenené jedlá, sladkosti, zákusky, keksy, piškóty
Probiotiká: bežne dostupné v lekárni, podpora tráviaceho traktu a obnova črevnej mikroflóry
Stravu treba konzumovať v mixovanom stave, jesť viac krát denne malé porcie, aby sa šetril tráviaci trakt.
Diétu treba držať najmenej týždeň- do úplného zlepšenia zdravotného stavu. Prechádzať na bežnú stravu cez odtučnené, ľahké, nekorenené jedlá, ako posledné pridávame mliečne výrobky.