Pri zvýšenom cukre
MOHLO BY VÁS ZAUJAŤ > Diéty
Základné princípy platia pre každého pacienta so zvýšenou hladinou cukru v krvi. Dôležité je pravidelné stravovanie, množstvo a zloženie potravy. Treba sa stravovať často, ale striedmo. Odporúča sa jest 5 krát denne, najlepšie v pravidelných trojhodinových intervaloch. Najväčší dôraz v diabetickej diéte sa kladie na príjem stanoveného množstva sacharidov. Odporúča sa redukovať najmä potraviny bohaté na sacharidy – zemiaky, cestoviny, chlieb, ryžu a múčne jedlá, vylúčiť všetky prisladzované potraviny a nápoje (cukrom bielym, hnedým, medom...). Sacharidy konzumujte tzv. zložené (celozrnné pečivo, tmavá múka a výrobky z nej, ovsené vločky). Do jedálneho lístka zaraďujte hlavne veľa zeleniny – čo najviac v surovom stave. Prílohy podávame v približne v polovičnom množstve bežnej dávky. Na zasýtenie je preto vhodné ku každému hlavnému jedlu pridávať zeleninovú oblohu (šaláty). Trvalý úspech prináša zdravá, vyvážená výživa kombinovaná s amatérskym športom, cvičením – celoživotne.
Mäso, údeniny, ryby | |
Vhodné | Nevhodné |
120 až
|
|
Tuky | |
Vhodné | Nevhodné |
|
|
Mliečne výrobky | |
Vhodné | Nevhodné |
|
|
Vajcia | |
Vhodné | Nevhodné |
|
|
Polievky | |
Vhodné | Nevhodné |
|
|
Ovocie a zelenina | |
Vhodné | Nevhodné |
ideálne 3x denne porcia ovocia, zeleniny:
| v obmedzenom množstve:
veľmi obmedzene:
|
Orechy | |
Vhodné | Nevhodné |
|
|
Prílohy a Pečivo | |
Vhodné | Nevhodné |
|
|
Nápoje | |
Vhodné | Nevhodné |
|
|