Diéta pri warfarine - Všeobecný lekar pre dospelých - VH Medic

Prejsť na obsah

Diéta pri warfarine

MOHLO BY VÁS ZAUJAŤ > Diéty
Warfarín je liek, ktorý sa používa na prevenciu vzniku krvných zrazenín (trombov) v cievnom riečisku a v srdci. Jeho účinok je založený na blokovaní účinku vitamínu K v organizme.
 
Vitamín K je látka rozpustná v tukoch s vplyvom na zrážanie krvi. Doporučená denná dávka vitamínu K: muži = 80 µg, ženy = 70 µg.
 
V prípade, že príjem K vitamínu v potrave kolíše, mení sa aj zrážanlivosť krvi, vzniká stav, ktorý môže pacienta liečeného warfarínom vážne ohroziť. Zásady diéty: stály príjem vitamínu K = každý deň zjesť približne rovnaké (malé) množstvo potravín s vyšším obsahom vitamínu K. Účinok warfarínu  významne zvyšuje: horúčka, hnačka, náhle zníženie príjmu potravy (nechutenstvo, razantná redukčná diéta). Warfarín sa nesmie kombinovať  s Brufenom, Ibuprofenom, Acylpyrinom, Anopyrinom, inými liekmi na bolesť, ktoré znižujú zrážanie krvi. Pri bolesti a horúčke je vhodné kombinovať s Panadolom, Paracetamolom, Medipyrinom.

Mäso, údeniny, ryby
VhodnéNevhodné
  • akékoľvek bravčové mäso
  • ryby
  • nízky príjem hovädzie a teľacie mäso
  • výnimočne hydinové mäso
 
  • hydinové mäso
  • vnútornosti, hlavne srdce a pečeň
Mliečne výrobky
Vhodné
Nevhodné
  • obyčajné  a kyslé mlieko
  • tvaroh
  • tavené syry, tvrdé syry
  • veľké množstvo jogurtov - obsahujú živé baktérie podporujúce rast baktérií v hrubom čreve, ktoré podporujú tvorbu vitamínu K
Vajcia
Vhodné
Nevhodné
  • bielok
  • žĺtok 1x denne
  • väčšie množstvo žĺtkov
Ovocie a zelenina
Vhodné
Nevhodné
  • čerstvé ovocie- akékoľvek množstvo
  • jablká, hrušky, pomaranče
  • kompóty
  • zelenina čerstvá, dusená, zapečená
  • koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen, reďkovky)- denne rovnaké množstvo
  • uhorky bez šupky, papriky, cuketa, zemiaky, huby, malé zrelé paradajky - denne rovnaké množstvo
  • strukoviny, okrem čerstvého hrášku - denne rovnaké množstvo, nie ako hlavné jedlo
  • sušené slivky
  • mango, kiwi
  • černice
  • maliny a čučoriedky len v malom množstve
  • listová zelenina v malom množstve
  • brokolica varená aj surová
  • obyčajná aj kyslá kapusta
  • ružičkový kel, čínska kapusta
  • avokádo
  • rebarbora
  • hlávkový šalát, čakanka, rukola
  • špenát
  • karfiol
  • červená repa
  • rajčina, uhorková šupka
  • jarná cibuľka
Prílohy
Vhodné
Nevhodné
  • zemiaky
  • knedle
  • ryža
  • cestoviny
  • biele a tmavé pečivo
  • cereálie
       

Korenie a pochutiny
Vhodné
Nevhodné
  • slnečnicový olej
  • repkový olej
  • kôpor
  • petržlenová vňať
  • zelerové listy
  • mätové listy
  • pažítka
  • sójový olej
  • olivový olej
Nápoje
Vhodné
Nevhodné
  • čaj- čierny, ovocný
  • minerálne a stolové vody
  • riedené ovocné šťavy a džúsy
  • bylinné čaje
  • zelené čaje
  • alkohol 1 drink denne (0,5l piva alebo 2dcl vína alebo 0,5dcl destilátu) – vyššie množstvo môže spôsobiť vážne krvácanie
Bulharská 72 / Trnávka
821 04  Bratislava - Ružinov
+421 2 436 318 61
valer.husarovic1@gmail.com
Copyright 2018 © All rights reserved VH Medic, s.r.o.
Návrat na obsah