Pri zvýšenom cukre - Všeobecný lekar pre dospelých - VH Medic

Prejsť na obsah

Pri zvýšenom cukre

MOHLO BY VÁS ZAUJAŤ > Diéty
Základné princípy platia pre každého pacienta so zvýšenou hladinou cukru v krvi. Dôležité je pravidelné stravovanie, množstvo a zloženie potravy. Treba sa stravovať často, ale striedmo. Odporúča sa jest 5 krát denne, najlepšie v pravidelných trojhodinových intervaloch. Najväčší dôraz v diabetickej diéte sa kladie na príjem stanoveného množstva sacharidov. Odporúča sa redukovať najmä potraviny bohaté na sacharidy – zemiaky, cestoviny, chlieb, ryžu a múčne jedlá, vylúčiť všetky prisladzované potraviny a nápoje (cukrom bielym, hnedým, medom...). Sacharidy konzumujte tzv. zložené (celozrnné pečivo, tmavá múka a výrobky z nej, ovsené vločky). Do jedálneho lístka zaraďujte hlavne veľa zeleniny – čo najviac v surovom stave.  Prílohy podávame v približne v polovičnom množstve bežnej dávky. Na zasýtenie je preto vhodné ku každému hlavnému jedlu pridávať zeleninovú oblohu (šaláty). Trvalý úspech prináša zdravá, vyvážená výživa kombinovaná s amatérskym športom, cvičením – celoživotne.
Mäso, údeniny, ryby
VhodnéNevhodné
120 až 130 g mäsa v surovom stave
  • ryby  aspoň 2x       týždenne
  • chudé bravčové mäso
  • hovädzie, teľacie
  • divina
  • kuracie, morčacie bez kože
  • chudá šunka, hydinové výrobky
              • vnútornosti
              • kaviár
              • údené mäso
              • tučné mäso
              • hus, kačka
              • baran
              • salámy, paštéty, klobásy
              • vyprážané mäso, ryby
                            Tuky
                            Vhodné
                            Nevhodné
                            • olivový, ľanový, slnečnicový olej
                            • zvlášť vhodné sú margaríny s obsahom rastlinných tukov (Flora, Rama, Perla, Alfa)
                            • všetky stužené tuky
                            • margaríny s vyšším s obsahom trans-mastných kyselín ako 0,5 g
                            • kokosový olej
                            • majonéza
                            • bravčová masť a maslo iba v obmedzenom množstve
                                    Mliečne výrobky
                                    Vhodné
                                    Nevhodné
                                    • netučné syry (do 30 % tuku)
                                    • nízkotučné jogurty nesladené
                                    • tvaroh
                                    • acidofilné mlieko
                                    • nízkotučné mlieko
                                    • smotana
                                    • tučné syry
                                    • smotanové jogurty
                                    • krémy
                                    • zmrzlina
                                    Vajcia
                                    Vhodné
                                    Nevhodné
                                    • v obmedzenom množstve, nie samostatne
                                    • vaječný bielok neobmedzene
                                    • vaječné šaláty
                                    • praženice, omelety
                                    Polievky
                                    Vhodné
                                    Nevhodné
                                    • zeleninové
                                    • strukovinové
                                    • netučné mäsové
                                    • karfiolová, brokolicová, zemiaková
                                    • rascová
                                    • tučné vývary
                                    • zabíjačkové
                                    • zo špikových kostí
                                    Ovocie a zelenina
                                    Vhodné
                                    Nevhodné
                                    ideálne 3x denne   porcia ovocia, zeleniny:
                                    • rebarbora, citróny, grepy
                                    • cesnak, cibuľa
                                    • paradajky,     reďkovka,  uhorky
                                    • zeler
                                    • brokolica
                                    • zelená fazuľka
                                    • hlávkový šalá špenát
                                    • huby, šampiňóny
                                    • špargľa
                                    • DIA kompóty
                                    • DIA džemy
                                    v obmedzenom množstve:
                                    • chren, zelený hrášok, mrkva, cvikla
                                    • mandarínky,     pomaranče, broskyne, marhule, banány, jablká, ringloty

                                    veľmi obmedzene:
                                    • fazuľa, hrach, šošovica,
                                    • zemiaky
                                    • čerešne, hrozno,
                                    • hrušky, sladké slivky
                                    • figy, datle, hrozienka
                                    • sušené a kandizované ovocie
                                    Orechy
                                    Vhodné
                                    Nevhodné
                                    • vlašské orechy
                                    • lieskovce
                                    • mandle
                                    • slnečnicové, tekvicové semienka
                                    • kokosové orechy
                                    • búrske oriešky
                                    • pistácie
                                    • kešu orechy
                                    Prílohy a Pečivo
                                    Vhodné
                                    Nevhodné
                                    • celozrnný chlieb a celozrnné výrobky
                                    • otruby, krúpy
                                    • ovsené vločky
                                    • obilné klíčky a     výrobky z nich
                                    • celozrnná ryža
                                    • zemiaky (redukovaná     porcia)
                                       knedle (max 2 ks)
                                    • biele pečivo
                                    • hranolky
                                    • väčšie množstvo bielej ryže, knedle
                                        Nápoje
                                        Vhodné
                                        Nevhodné
                                        • minerálne vody
                                        • riedené ovocné džúsy bez cukru
                                        • zeleninové šťavy
                                        • zelený a čierny čaj
                                        • čierna káva (nesladené)
                                                • sladké      druhy nápojov – všetky nápoje, ktoré obsahujú väčšie množstvo cukru, teda      napr. Pepsi Cola, Fanta, toniky, džúsy, ovocné šťavy, ľadové čaje atď.
                                                • alkoholické nápoje vo väčšom množstve
                                                  Bulharská 72 / Trnávka
                                                  821 04  Bratislava - Ružinov
                                                  +421 2 436 318 61
                                                  valer.husarovic1@gmail.com
                                                  Copyright 2018 © All rights reserved VH Medic, s.r.o.
                                                  Návrat na obsah